Bazar je časopis koji izlazi od 1964. godine. I odlučili su se da našu Branislavu predstave u rubrici uspešnih poslovnih žena.

Bazar je časopis koji izlazi od 1964. godine. I odlučili su se da našu Branislavu predstave u rubrici uspešnih poslovnih žena. 28codes tim je ponosan što smo dobili priliku da se pojavimo u takvom jednom časopisu. Za one koji još nisu kupili novi broj Bazara, savetujemo da požurite do trafika, mnnogo se brzo razgrabi. 🙂 A Branislavin intervju možete pogledati i ovde.

 

Ilustrovana Politika je naš časopis koji izlazi od 1958. godine. A 28codes tim je dobio priliku da sarađuje sa ovakvim velikanima koji ove godine slave 60 godina svog postojanja. Mnogo je priča ispričano, mnogo sjajnih novinskih članaka ispisano i Ilustrovana Politika danas slavi jedan veliki jubilej. Oni od vas koji su gledali naš portfolio videli […]

ilustrovana-politikaIlustrovana Politika je naš časopis koji izlazi od 1958. godine.

A 28codes tim je dobio priliku da sarađuje sa ovakvim velikanima koji ove godine slave 60 godina svog postojanja. Mnogo je priča ispričano, mnogo sjajnih novinskih članaka ispisano i Ilustrovana Politika danas slavi jedan veliki jubilej.

Oni od vas koji su gledali naš portfolio videli su da našu stranicu krasi i sličica koja mngo podseća na ovu.

28codes tim je napravio njihov veb sajt i, sa velikim ponosom, ga sada i održavamo.

 

Ovde imate neke napredne CSS selektore koje možda nikad niste isprobali ili čuli za njih, ili jednostavno su tek sad otkriveni. Koji god da je slučaj, 28codes tim Vam preporučuje istraživanje i drugih mogućnosti pošto ih nismo sve otkrili. Otkrili smo samo neke od naših omiljenih.

::after/::before

::after je pseudo element koji vam dozvoljava da unesete sadržaj na stranicu iz CSS-a (nije neophodno da budete u HTML-u). Dok krajnji rezultat zapravo i nije u DOM-u, pojavljuje se na stranici kao da jeste, i u suštini bilo bi ovako:

CSS

div::after { content: "zdravo"; } HTML <div> <!-- sve ostalo što se nalazi u div-u --> zdravo </div>

::before je isti kao i ::after osim što unosi sadržaj pre bilo kog drugog sadržaja u HTML-u umesto posle. Jedini razlozi za korišćenje jednog preko drugog su:

Ako želite generisani sadržaj pre sadržaja elementa, pozicionalno.

::after sadržaj je takođe „posle“ u kodu, pa će pozicija biti na vrhu ::before ako je prirodno složeno jedno na drugom.

 

Vrednost sadržaja može biti:

Znak navoda:

content:
"a string";
– posebni karakteri moraju biti posebno uneseni kao unicode entity.

Slika: content: url(/putanja/do/vaše-slike.png); – Slika je unesena u tačnim dimenzijama i ne možete joj promeniti veličinu. Od kada su stvari poput prelaza zapravo slike, pseudo element može biti prelaz.

Ništa: content: ""; – Korisno za clearfix i unošenje slika kao pozadina (podesite širinu i visinu, čak možete promeniti i dimenziju pozadine).

Brojač: content:
counter(li);

CSS je neverovatan. Često se sadržaj iza kulisa jednostavno označava dodavanjem ID-a ili klase na element označen za stilizaciju. To je pravilno i dobro, ali šta ako, iz nekog razloga, ne možete da dodate ID ili klasu?
Zahvaljujući nekim dinamičnim selektorima omogućeno vam je da pozovete element koji želite da stilizujete preko prefiksa, sufiksa ili nečega između u zavisnosti od HTML-a.

Ako želite da naučite ponešto o CSS selektorima, pročitajte naš članak.

Na početku

Dok sledeći napredni selektori o kojima ćemo vam pričati rade, pokušajte da najbolje iskoristite ID-ove i klase od samog početka. Dosta slično JavaScript-i, CSS mora da pređe DOM da bi pronašao povezani element. Ako je taj element teže pronaći, potrebno vreme za njegovo pronalaženje se povećava. Ponekad to ne možete da zaobiđete ako iz nekog razloga nemate pristup izvornom kodu ili se dinamički generiše (retko, ali se dešava).

 

Delimični selektori

Završava se sa ($=)

Selektovani element sa CSS koji ima ponavljajući sufiks izgledao bi ovako:

div [ class$=“_myDiv”] {

}

Prva stvar koju primetite je div sa zagradama koje okružuju id$ atribut. Div tag može biti bilo koji element u DOM-u od input-a do span-a i tako dalje. To je neverovatno ako pokušavate da označite poseban element sa dinamičnim prefiksom poput ovog:

<!-- HTML -->

<div id="0125_LoginPanel">

Neki kratki sadržaj

</div>

Da li znate šta je Inkscape? Ok. Verovatno dosta vas i zna, a za one koji to ne znaju, to je besplatan program otvorenog koda za izradu vektorskih crteža. Da pređem na temu.
Ja sam ljubitelj vektora, obožavam da ih ubacujem u HTML i CSS, kao ikonice, pozadine…

Evo i za Vas jednog tutorijala, kako da napravite vektorski isečak u Inkscape-u.

korak 1

Otvorite inkscape, kliknite na File > Document properties (na tastaturi prečica je CTRL + Shift +D). U sekciji Orientation postavite da želite da bude Landscape. Dimenzije sami odredite.

Evo slika primera:

inkscape-1

 

Dvadesetosmaši su bili izuzetno vredni. Pored klijenata kojima su radili internet prezentaciju, uradili su i redizajn svoje naslovne stranice.

Obukli smo naš web sajt u novo ruho. Prvi put.

Kada smo kreirali prvu naslovnu stranicu, bili smo na početku novog poglavlja u poslovnoj sferi, a i nekim privatnim, i naslovna stranica je odisala time- bila je sveža, pomalo naivna, ali se po kodu videlo da je to ipak odradio tim ljudi koji je znao šta radi.

Prva stranica 28codes

28codes

Tim 28codes-a je imao čast da ostvari saradnju sa malom školicom programiranja, Playcode.

28codes tim je, kao što smo već i pričali o tome završio Krojačevu školu web dizajna i izuzetno smo ponosni zbog toga. Energija kojom odišu svi koji rade u njoj je neverovatno pozitivna. Ono što smo dobili kao bonus, pored odlične baze znanja koju stalno nadograđujemo je podrška. Tako nas je Ana, direktorica Krojačeve škole, povezala sa još dve profesorice, Katarinom i Sanjom, profesoricama male škole programiranja, Playcode. Kontaktirale su nas, odmah smo se sve dogovorili i saradnja je počela.

Playcode

Posle novogodišnjih i božićnih praznika, Dvadesetosmaši su opet spremili malu promenu. To je naš logo. Ispričaću vam kako je sve počelo.

28codes novi logo imao je dva pethodnika. Sve je počelo 2015. godine Josimov Dejan ( osnivač 28codes-a ), tj. ja, završio sam kurs web dizajna u Krojačevoj školi. Tamo sam i osmislio ime naše firme, naš prvi portfolio web sajt – njegov izgled, kao i njegov logo. Bile su to jako velike, mada slatke, muke. Ime sam osmislio zahvaljujući, tada čestim, nestancima struje zbog radova na nekom transformatoru u našem komšiluku, a to možete i pročitati ovde. Teško je bilo osmisliti izgled portfolia, ali uspeo sam nekako da uradim idejno rešenje. Došao je na red i logo. Ideju za izgled logotipa sam imao, a bila je da treba da bude ispisan kao komentar, ali komentar u kodovima. Pošto sam učio HTML, CSS i JavaScript-u, poslužio sam se njihovim komentarima kao inspiracijom (za svaki od njih komentari izgledaju drugačije). Posle nekoliko pokušaja i nekoliko primera logotipa, pobedio je HTML-ov komentar. Logo je izgledao ovako:

Mislite li da poznajete Google? Pa razmislite ponovo. David Ludlow je dao listu vodećih 30 najkorisnijih skrivenih funkcija u servisu koji koristite svaki dan. Googlovi alati, kao što su: Mape, YouTube, Chrome, Drive i, naravno, pretraga su postali toliko utkani u naš život da više ne možemo da zamislimo život bez njih. Iako postoji veoma razumna briga šta Google radi sa našim podacima, nijedna druga kompanija ne nudi toliko kvalitetnih sajtova i softvera koji su toliko laki za upotrebu. Najveći Googlov uspeh je činjenica da oni nikada ne prestaju da unapređuju svoje postojeće alatke i razvijaju nove, tako da uvek imamo nešto novo i korisno da probamo.

Chrome

Pretraga sajta direktno iz pretraživača

Ako posećujete web sajt koji ima pretragu, kao na primer AliExpress, Chrome Vam u sajtu dodaje direktnu pretragu onoga što ste tražili. Tako na primer, ako želite da potražite futrole za određeni mobilni telefon, umesto da kada kucate www.aliexpress.com stisnete Enter, Vi stisnite Tab. Videćete da se www.aliexpress.com pretvorilo u Pretražite aliexpress.com. Sada pritisnite Enter i dobićete web sajt Aliexpress sa Vašom pretragom za futrole mobilnih telefona.

06. 12.2016. je puštena zvanična verzija WordPress-a sa imenom Vaughan ( ime je od legendarne jazz pevačice Sarah “Sassy” Vaughan ). To je i poslednje veliko izdanje u 2016.

Kao i uvek WordPress developeri su i ovaj put spremili dosta iznenađenja.

Odmah čim se nadogradi stara verzija na novu tj uradi upgrade ili instalira WordPress, vidimo da je sada osnovna tema Twenty Seventeen. Tema je veoma prilagodljiva i skroz drugačija od prethodnih osnovnih tema. Glavni fokus, na ovoj temi su poslovni sajtovi, što u startu znači da nije okrenuta blogovima, a to ne znači da se ne može koristiti i kao blog.

Potpuno nova osnovna tema donosi sajt u život sa istaknutim slikama i video zaglavljem.