06. 12.2016. je puštena zvanična verzija WordPress-a sa imenom Vaughan ( ime je od legendarne jazz pevačice Sarah “Sassy” Vaughan ). To je i poslednje veliko izdanje u 2016.

Kao i uvek WordPress developeri su i ovaj put spremili dosta iznenađenja.

Odmah čim se nadogradi stara verzija na novu tj uradi upgrade ili instalira WordPress, vidimo da je sada osnovna tema Twenty Seventeen. Tema je veoma prilagodljiva i skroz drugačija od prethodnih osnovnih tema. Glavni fokus, na ovoj temi su poslovni sajtovi, što u startu znači da nije okrenuta blogovima, a to ne znači da se ne može koristiti i kao blog.

Potpuno nova osnovna tema donosi sajt u život sa istaknutim slikama i video zaglavljem.

Zaglavlje

Kada uđemo u opciju za prilagođavanje, možemo primetiti da su developeri još više uprostili opciju Live Editing. Dovoljno je samo kliknuti na ikonicu oloke i uređivanje
može da počne. Tako na primer izgled statiče prednje strane je u mnogome poboljšan. Developeri znaju da kada je trebalo napraviti statičnu prednju stranu, moralo se develo zagrebati po kodovima, a sada dosta toga može da se uradi preko same administracije. Nova tema po svojim funkcijama podseća na premium teme. To je dobra vest za sve blogere koji imaju poddomen na wodpress.com jer mogu da naprave sjajan sajt samo iz administracije.

Video u zaglavlju

U opciji za prilagođavanje, možemo videti kako nam izgleda sajt kada postavimo video u zaglavlju. Do sada to nije moglo iz same administracije, a da se ne ubaci kod, već samo slika. Da bi ste postavili video u zaglavlju, kliknite dugme Prilagodi ( Customizing ), potom kliknite na Sadržaj zaglavlja ( Header Media ). Ovde možete da ubacite vaš video ili ako ga imate već postavljen na YouTube, dovoljno je samo da prekopirate adresu videa.

 

PDF pregled u WordPress 4.7

Među brojnim poboljšanjima su i u medijskim komponentama.
Sada kada se ubaci PDF datoteke, ima malu sličicu za pregled, poznatije kao Thumbnail Previews.
U prethodnim verzijama WordPress-a moglo je da se ubaci pdf dokument, ali je ikonica bila generisana, što je za mnoge korisnike bilo zbunjijuće, kada imaju galeriju pdf dokumenata.
Developeri su uradili da Vaš pdf dokument nema generisanu ikonicu, već očitanu prvu stranu.

To bi bilo sve od nas. Naravno ovo što smo izdvojili, nije sve od novina. Ostavljamo malo i Vama da istražite.

Do sledećeg čitanja, ekipa 28codes bloga Vam želi prijatne trenutke.

Save

Save