Mislite li da poznajete Google? Pa razmislite ponovo. David Ludlow je dao listu vodećih 30 najkorisnijih skrivenih funkcija u servisu koji koristite svaki dan. Googlovi alati, kao što su: Mape, YouTube, Chrome, Drive i, naravno, pretraga su postali toliko utkani u naš život da više ne možemo da zamislimo život bez njih. Iako postoji veoma razumna briga šta Google radi sa našim podacima, nijedna druga kompanija ne nudi toliko kvalitetnih sajtova i softvera koji su toliko laki za upotrebu. Najveći Googlov uspeh je činjenica da oni nikada ne prestaju da unapređuju svoje postojeće alatke i razvijaju nove, tako da uvek imamo nešto novo i korisno da probamo.

Chrome

Pretraga sajta direktno iz pretraživača

Ako posećujete web sajt koji ima pretragu, kao na primer AliExpress, Chrome Vam u sajtu dodaje direktnu pretragu onoga što ste tražili. Tako na primer, ako želite da potražite futrole za određeni mobilni telefon, umesto da kada kucate www.aliexpress.com stisnete Enter, Vi stisnite Tab. Videćete da se www.aliexpress.com pretvorilo u Pretražite aliexpress.com. Sada pritisnite Enter i dobićete web sajt Aliexpress sa Vašom pretragom za futrole mobilnih telefona.

 

Koristite Chrome Task Manager

Chrome ima ugrađen svoj upravljač zadacima koji možete koristiti da ugasite web sajtove koji su „zablokirali“. Da bi pokrenuli ovaj koristan alat ili pritisnite Shift+Esc ili otvorite meni, kliknite na „More tools“ i odaberite Task Manager. U upravljaču su izlistani web sajtovi sa rečju „Tab:“ na početku, ali Vi možete videti i dodatke i aplikacije koje rade u pozadini web sajtova. Jednostavno obeležite onu stavku koja je „no responding“ i kliknite na End Process da bi ga prekinuli.

Zaustavite muziku u pozadini web sajta

Ne znam kako je kod Vas, ali za mene je jedna od iritantnijih stvari na svetu kada odem na neki web sajt i počne da svira muzika ili se pokrene neki video sa zvukom. Srećom, Google je obezbedio lak način da se to zaustavi. Kada počne da svira muzika, Vi treba samo da pretražite pogledom na kom tabu ili kojim tabovima se pojavljuje ikonica zvučnika. To su tabovi koji prave buku. Na svakom koji želite da utišate, samo kliknite desni klik na mišu i obeležite Mute tab iz menija. To ponovite koliko god puta je potrebno da obezbedite svoj mir.

YouTube

Blokirajte reklame na YouTube-u

Da obezbedi prihod za one koji postavljaju videe, YouTube često prikazuje reklame, poznate kao „predpremijere“, pre nego što pusti odabrani video. Neke od njih traju i više od 5 minuta, mada Vam ovakve reklame obično daju opciju da ih „preskočite“ posle od 5 do 30 sekundi prikazivanja. Ako ste zaglavili sa time da gledate dosadnu groznu reklamu, pokušajte da osvežite stranicu, pošto Vam se onda može prikazati druga (nadamo se kraća) umesto prethodne. Ako nastavite da i dalje viđate istu dosadnu reklamu, možete da je blokirate. Da bi ovo uradili, potrebno je da kliknete na malo slovo „i“ u donjem levom uglu videa i kliknete na „Stop seeing this ad“. Ovo će Vam obezbediti da ne morate da preskačete reklamu, nego da odmah idete na svoj odabrani video. Jedini problem je u tome što ovo morate da uradite sa svakom reklamom posebno. Ali je barem manje ekstremno od toga da koristite Ad Blocker.

Izbegnite najgore YouTube videe

Nije da YouTube voli da Vam servira one videe koje misli da ćete mrzeti, ali ponekad je lepo znati da ćete gledati video koji će Vam se dopasti. YouTube-ov pregled ocena nekog videa (goo.gl/aJjwQ1) je koristan dodatak u Chromu koji dodaje malu plavu oznaku na svakom videu koja pokazuje koliko puta je taj video lajkovan. Dodatak nudi i puno opcija za lična podešavanja, uključujući boje, veličinu, kao i mogućnost da označite video koji je najviše ocenjen. To je zgodna pomoć za zaklete Youtubere.

Naterajte YouTube da pušta video u HD rezoluciji

Youtube prema Vašem uređaju (veličini ekrana, brzini interneta) bira one rezolucije za koje smatra da su najpogodniji za Vaš uređaj. To omogućuje da sam video brzo krene, ali je iritirajuće ako koristite desktop računar sa dobrom brzinom interneta, a isključeni su Vam pregledi za HD rezoluciju. Ako ne vidite prozor sa odabirom rezolucije kada pustite video, to znači da Vam se video pušta u nižoj rezoluciji. Da ovo promenite kliknite na Cog ikonicu, kliknite na Quality i izaberite rezoluciju koju želite. Ako koristite Chrome, možete da odaberete njegov dodatak Auto HD (goo.gl/XRlC3E) da se osigurate da Vam se videi uvek puštaju u HD rezoluciji. Ovaj dodatak Vam omogućava da pored odabira rezolucije, odaberete i veličinu ekrana.

Photos

Isecite i podesite slike savršeno

Jedna od najkorisnijih opcija u Guglovim fotografijama je „Iseci i rotiraj“ – ikonica izgleda kao mali kvadrat sa strelicama oko njega. Kada povučete kvadrat („uhvatite“ za ćošak jedne strane mišem i povučete neprestano držeći levi klik miša) da isečete fotografiju, to deli označenu oblast na devet jednakih kućica, svaka od njih predstavlja trećinu dužine i širine. Ovo Vam omogućava da koristeći pravilo trećine, slike sredite mnogo jednostavnije i izbegnete nepravilnosti. Ideja je da se slika izravna sa onim delom nje koji treba da privuče najviše pažnje, kao na primer oči onog na slici. Na desnoj strani fotografije je klizač označen stepenima. Ako je slika malo zamućena, možete da ga iskoristite da to ispravite. Na kraju, možete promeniti promer slike koristeći padajući meni na vrhu (ikonica ima pravougaonik sa tačkicama unutar njega). Opcija uključuje Originalan promer fotografije, četvrtast, 16:9 (kao na novim televizorima), 4:3 (kao na većini telefona i fotoaparata) i 3:2 (koje koristi na profesionalnim fotoaparatima).

Napravite kolaž fotografija

Gugl foto vam dozvoljava da svoje najbolje slike napravite kao kolaž. Jednostavno odaberite od 2 do 9 fotografija, kliknite na + ikonicu i odaberite Collage. Gugl foto će sve odabrane slike staviti na jedan ekran (kao kolaž istih) i sačuvaće rezultat kao novu fotografiju. Jedino što smeta u ovome je što ne možete odrediti red kako želite da stoje fotografije, nego to ide automatski.

Pretvorite Vaše fotografije u film

Ako želite da kreirate video od svojih fotografija koji posle možete deliti dalje, potrebna Vam je Google Photos verzija za Android ili IOS. Odaberite slike koje želite da uključite u video, onda kliknite na „+“ i odaberite Movie. Dobićete niz svojih fotografija, a možete i da odaberete kojom brzinom će se smenjivati i dodati muziku koju želite.

Drive

Pristupite odabranoj fascikli bez pristupa internetu (offline)

Možete koristiti Google Drive i bez pristupa internetu, ako skinete aplikaciju na svoj kompjuter. Ovo će automatski skinuti i sve podatke sa Vašeg naloga na Vaš kompjuter. A svaki fajl koji snimite na Vaš kompjuter, snimiće se i na Vaš Google Drive nalog, tako da možete da im pristupite preko interneta. Pokazatelj da je svaki podatak sačuvan je mala zelena oznaka pored fajla. Ako ne želite da sačuvate sve podatke sa kompjutera na svom nalogu, imate opciju da odaberete koje podatke želite da sačuvate. Da bi promenili ova podešavanja, kliknite na glavni meni na Google Drive- u i odaberite Preferences. Promenite „Sinhronizuj sve na mom drajvu“ u „Sinhronizuj samo ove podatke“. Skinite zelenu oznaku sa onih podataka koje ne želite da sinhronizujete i kliknite na dugme Primeni (Apply). Tako ćete moći da pristupite ovim podacima i van mreže.

Vratite prethodnu verziju fajlova

Često se dešava da slučajno presnimite neki fajl novom verzijom i tako izgubite neke od podataka. Srećom, Google Drive Vam olakšava da to popravite zato što čuva više verzija istog fajla (više snimljenih kopija). Po osnovi, verzije se čuvaju 30 dana, tako da lako možete da se vratite na prethodnu. Proces vraćanja prethodne verzije zavisi od toga da li je fajl, Guglov (kao što je Docs ili Sheets) ili neki fajl koji ste postavili sa svog kompjutera. Da vidite prethodne verzije fajlova, kliknite na „vidi istoriju prepravki“, nađite verziju koju želite i kliknite na „vrati ovu verziju“. Možete takođe i da prekopirate fajl sa pregleda što je veoma korisno da „zgrabite“ fajl koji ste upravo prepravili. Da bi vratili prethodne verzije fajlova koji nisi Guglovi, kao što je Word dokument ili neka slika, desni klik mišem na određeni fajl i odaberite „Upravljanje verzijama“. Ovde imate listu svih verzija sortiranih prema datumu. Jednostavno odaberite verziju koji želite da povratite i i u glavnom meniju odaberite „Preuzmi“ da bi je sačuvali na svoj kompjuter.

Sačuvajte fajl u više fascikli

Podaci na Vašem Google Drive-u ne moraju biti isto organizovani kao na Vašem kompjuteru i fajlovi mogu da postoje u više fascikli tako da možete da ih delite dalje, a da pritom sačuvate i svoje kopije. Još bolje, svaka promena koju napravite u jednom fajlu ili fascikli automatski se dodaje svim njihovim kopijama na drugim mestima. Da bi koristili ovu opciju, otvorite Vaš Google Drive i odaberite fajl koji želite da sačuvate na više mesta (možete da odaberete i više fajlova) zatim pritisnite Shift+Z i vodite ga do foldera gde želite da ga sačuvate. Možete i da ubacite novi folder, ako ga nemate. Kada napravite izbor, kliknite na dugme „Dodaj“ i sada će se Vaši fajlovi pojaviti na 2 mesta. Možete ih menjati na jednom mestu i biće promenjeni na svim. Ali ne zaboravite da to znači da i kada na jednom mestu obrišete fajl ili fasciklu, obrisaćete ga na svim mestima.

Podesite podsetnik o lokaciji u Google Keep

Google Keep (keep.google.com) Vam dozvoljava da podesite podsetnike, tako da možete da budete obavešteni na vreme o stvarima koje treba da odradite. Kao što je i očekivano, možete da podesite podsetnik za datum i vreme, ali ovde možete podesiti i lokaciju. Ako imate Google Keep aplikaciju na svom telefonu, ako podesite lokaciju, aktiviraće Vam se podsetnik kada dođete na podešenu lokaciju. Da bi ste podesili podsetnik, napravite ili prepravite poruku, kliknite na ikonicu za podsetnik (ruka sa ispruženim kažiprstom sa kružićem iznad), odaberite vreme za podsetnik, onda kliknite na „Mesto“ i dodajte adresu. Na desktop verziji, samo počnite da kucate i Gugl će ga sam dovršiti za Vas. Na mobilnoj aplikaciji, videćete i mapu koja se ažurira u realnom vremenu.

Mape

Kreirajte opcije na Google mapama po svom ukusu

Možda Vam standardne opcije na Mapama ne odgovaraju jer ne prikazuju sve informacije koje su Vam potrebne. To možete ispraviti tako što ćete imati mogućnost da napravite svoje putešestvije, sa svim putanjama, mestima na kojima treba da zastanete ili su Vam bitna iz nekog drugog razloga, merenjima i crtežima. Na primer, možete da kreirate mapu na kojoj pokazujete ljudima kako da stignu do Vaše kuće, Vašeg kafića ili neke druge lokacije. Da bi kreirali „sebi prilagođenu“ mapu, idite na link: www.mymaps.google.com i kliknite na „Izradi novu mapu“. Ovo će pokrenuti pregled nove mape. Koristeći Pretragu, možete da pronađete oblast koju želite da prikažete na mapi, kao što je deo grada u kojem živite. Kliknite na „Untitled“ u levom uglu i dajte Vašoj mapi ime. Posebna podešavanja na Mapi se sređuju uz pomoć lejera. Lejer može biti uključen ili isključen, ažuriran prema pregledu mape i može da sadrži kombinaciju različitih markera. Ima logike da napravite poseban lejer za svaku informaciju koju želite da prikažete na mapi, zato što će Vam tako biti lakše da sređujete podešavanja u budućnosti. Možete i dodati markere kao lejere da bi mogli da istaknete određene lokacije. Kliknite na oblačić ikonicu i odaberite „Dodaj marker“ i onda kliknite na Mapu tamo gde želite da se marker pojavi, dodajte ime markeru, a možete i da dodate opis u velikom polju ispod. Kliknite na „Sačuvaj“ kada završite. Skinite Mapu da bi mogli da je pretražujete i van mreže Koristeći Gugl Mape kada ste na putovanju, olakšava Vam da se snađete na nepoznatim lokacijama, ali Roming je skup. Sa malo planiranja, možete koristi skrivene opcije na Mapama da sačuvate sve svoje mape i mesta koja želite da vidite van mreže. Na primer, ako idete u Kairo, možete da uveličate ekran i snimite celu oblast koju ćete obilaziti, sve do 50×50 km. Povucite informacijski panel na ekranu i kliknite na dugme za skidanje. Zapamtite da mape „ističu“ posle 30 dana. Da bi sprečili da Vam se ovo dogodi, jednostavno ih otvorite kada ste u mreži i osvežite podatke.

Pošaljite mapu na svoj telefon

Ako koristite desktop verziju Mapa da pronađete mesto koje želite da posetite ili do koje Vam treba putokaz, možete koristiti opciju „Pošalji na moj telefon“ da bi sačuvali pronađenu putanju na Vašoj mapi. Pronađite željenu adresu, onda kliknite na marker da Vam se otvori meni sa leve strane, kliknite na „Pošalji na telefon“ i odaberite svoj broj telefona. Dobićete obaveštenje na telefon i moći ćete da odaberete da li želite da Vas navodi do cilja, pokaže Vam putanju ili samo da vidite adresu na mapi.

Pretraga duž rute

Google je u skorije vreme dodao opciju koja Vam dozvoljava da pretražujete duž Vaše putanje. To znači da Vam može prikazati, restorane, benzinske stanice, igraonice, kafiće, prodavnice itd koji su zabeleženi na Google Mapi. Kliknite na Pretragu (ali ne dok vozite), kažite „OK Google“ i pitajte za određeno mesto koje Vas zanima. Npr. „Pokaži mi benzinske stanice“.